• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Stevige, handige en complete rollators van Mobinova

Kies en koop een rollator die voldoet aan wat je verwacht en past bij jouw situatie. Lichtgewicht, opvouwbaar, gemakkelijk te bedienen.
De Mobinova rollators zijn allen compleet: met zitting en rugleuning, boodschappentas en stokhouder.

Stevige, handige en complete rollators van Mobinova

Kiezen en kopen van een rollator

Een goede rollator is een prettig hulpmiddel wanneer je ondersteuning nodig hebt bij het lopen.

Je kunt je zekerder voelen bij het zelfstandig op pad gaan, valt je minder snel, vergroot je de zelfredzaamheid en kunt je sociale contacten makkelijker behouden. Ook het doen van boodschappen kan ermee eenvoudiger worden omdat je een tas niet zelf hoeft te dragen.

Wij raden af om een oudere, gebruikte rollator te gebruiken. Koop liever een nieuw veilig model met bijbehorende voordelen.

Voor meer informatie over rollators  kun je ook kijken op:

https://www.ouderen-mobiliteit.nl/

https://rollator.startpagina.nl/

https://www.scouters.nl/ik-wil-beter/lopen-traplopen-of-rollen/met-de-rollator/

https://www.ikwoonleefzorg.nl/hulp-en-zorg/met-een-rollator-naar-buiten-de-10-beste-tips

https://www.ikwoonleefzorg.nl/hulp-en-zorg/met-een-rollator-in-huis-de-zes-beste-tips

Verschillende soorten rollators:

Binnen rollator

Een binnenrollator is echt alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Deze rollators hebben meestal kleine wieltjes en hebben een licht gewicht. Vaak voorzien van een dienblaadje om een drankje of bordje op te zetten en te vervoeren vanaf keuken naar tafel. Gebruik zulke rollators niet buiten de woning.

Standaard rollator

Deze rollators worden aangeboden met 3 of 4 wielen. De 3-wiels rollator is weliswaar goedkoper en wendbaar , maar natuurlijk veel minder stabiel en wij raden die rollator daarom dan ook af.
De moderne 4-wiels rollators zijn meestal voorzien van een kruis-frame waardoor de beide zijdes naar elkaar toegevouwen kunnen worden. Dit kruis-frame functioneert ook als basis voor de zitting en maakt het opvouwen heel eenvoudig (meestal via een lus op de zitting). Vaak worden deze standaard rollators geleverd inclusief boodschappentas of een klein boodschappennetje.

Bekijk hier de Mobinova Compact rollator

Buiten rollator

Wanneer je graag buiten wandelt en niet alleen over de stoep, kies dan voor een echte buitenrollator. Hobbelige straten, bospaden, hard zand of een andere onregelmatige ondergrond zijn met deze rollators nog te nemen.
Deze buitenrollators zijn iets steviger en robuuster maar daardoor ook iets zwaarder. Na opvouwen blijft ook een groter pakket over dan bij de reguliere rollators. De echte buitenrollators hebben grotere en bredere wielen met luchtbanden. Nadelig is dat deze luchtbanden lek kunnen gaan, de banden zijn echter te plakken en binnen- en buitenband zijn eenvoudig te vervangen. Luchtbanden hebben weer als voordeel dat zij trillingen absorberen.

Bekijk hier de Mobinova Outdoor Flex rollator 

Rollator met transportstoel functie (2-in-1)

Als de afstand soms wat te lang is om alleen te gaan lopen , kan een 2-in-1 rollator uitkomst bieden. Dit is eigenlijk een gewone 4-wiels rollator die je dan ook als zodanig zelfstandig kunt gebruiken. Maar je kunt aan de voorzijde erop zitten, voetensteunen kunnen snel op het frame geplaatst of uitgeklapt worden en er zijn handgrepen aan de achterkant, zodat een begeleider je kan duwen. Je kunt deze qua uitvoering, comfort en gebruik natuurlijk niet vergelijken met een normale (duw) rolstoel. Het kan echter wel een prima oplossing zijn voor korte ritjes met een begeleider.

Bekijk hier de Mobinova Dual rollator

Waar je op moet letten bij het kiezen van een rollator

Hoe ga je de rollator gebruiken:
Alleen voor binnen, voor buiten, of beide, of ook op ongelijk terrein?
Afmetingen van de rollator, in gebruik:
De meeste rollators passen uitgevouwen door een standaard deur, maar er zijn uitzonderingen. Meet daarom de smalste doorgang in huis op, zodat je niet voor een verrassing staat na aankoop.

Afmetingen van de rollator, opgevouwen:
Vergelijk de afmetingen van de rollator in opgevouwen positie, hierbij zijn de verschillen zeer groot.
Veel opvouwbare rollators vouwen alleen in de breedte op, de “dubbel opvouwbare” rollators kunnen nogmaals een maat kleiner opgevouwen worden. Dit kan van belang zijn als de rollator ook in een auto, bus, trein of vliegtuig mee moet kunnen.

Gewicht van de rollator:
Denk aan het gewicht als de rollator regelmatig mee op reis gaat. De meeste moderne rollators wegen onder 10 kg en worden daarom dan ook lichtgewicht rollators genoemd.

Wielen:
Gebruik je de rollator alleen binnenshuis, dan is een formaat van 6 tot 8 Inch voldoende. Ga je er ook mee naar buiten op stoep, asfaltweg of in een winkelcentrum dan is 8 Inch het minimum.
Voor gebruik op een ongelijke ondergrond moet je een minimum van 8 á 10 Inch aanhouden.
Op strand, bospaden en in een park is 12 Inch het aangewezen formaat.

Remmen:
De rollator moet voorzien zijn van remmen waarmee je kunt afremmen, maar je moet ook een parkeerstand kunnen kiezen. Dichte remhendels zijn trouwens prettig en veilig.

Remkabels:
Zulke remkabels steken vaak uit en je kunt ermee achter diverse objecten blijven haken. Je kunt soms met tie-rips, elastiek, klittenband of een simpel touwtje het probleem verhelpen. Er worden ook rollators aangeboden waar de kabels in het frame zijn verwerkt of strak aan het frame zijn vastgemaakt. Handig, maar soms lastiger om te repareren.

Zitting:
een flexibele zitting van nylon zit prettiger dan een harde plastic zitting.
Belastbaar gewicht:
De meeste rollators zijn geschikt voor een gewicht tot 130 kg. Dit is het gewicht om erop te kunnen zitten, niet om ermee te lopen.

Rugleuning:
Een rugleuning hoort standaard bij een rollator meegeleverd te worden. Helaas wordt een rugleuning vaak slechts als optie aangeboden, tegen een flinke meerprijs. Zonder rugleuning is een rollator niet veilig! Hou daar rekening mee bij de aankoop.

Stoephulp:
Dit houdt in dat er een klein pedaaltje naast beide achterwielen is geplaatst. Door met een voet druk uit te oefenen op één van deze pedaaltjes komt de voorkant een beetje los van de weg (hefboom-effect) en is een stoeprand beter te overbruggen.

Handvatten:
Ergonomisch gevormd wil zeggen dat ze prettig aanvoelen en de hand de vorm overneemt.

Bagage of boodschappentas:
Een boodschappentas , aan de voorzijde op te hangen, is handig. Hou er rekening mee dat de tas niet te zwaar beladen wordt (maximaal 5 kg). Je kunt ook een tas aan de handgrepen ophangen, maar pas op dat de rollator daardoor niet uit balans geraakt en achterover gaat kiepen. In een supermarkt kun je een boodschappenmandje gebruiken en op de zitting plaatsen. Na het afrekenen bij de kassa berg je de boodschappen op in de tas of je neemt een extra tas mee om deze gevulde tas op de zitting mee te nemen naar huis. Een boodschappentas is veiliger dan een simpel netje, omdat portemonnee, telefoon, bankpas en dergelijke dingen onzichtbaar kunnen worden opgeborgen.

Stokhouder:
Handig om te hebben als je een wandelstok mee wilt nemen. Bij sommige merken als optie verkrijgbaar (tegen meerprijs), bij andere wordt deze stokhouder standaard meegeleverd.

Zichtbaarheid (in donker of schemer):
Reflecterende stickers op voorkant, achterkant of zijkant zorgen ervoor dat je ook in het donker of schemer beter wordt opgemerkt.

Accessoires:
Kijk goed naar wat er standaard wordt meegeleverd en wat als optie (tegen meerprijs) beschikbaar is. De belangrijkste accessoires zijn: boodschappentas, stokhouder, rugleuning en reistas.

Prijzen:
De prijzen van rollators variëren nogal, van circa €90,- tot €800,-
Ons advies: Zoek niet op de laagste prijs, maar kijk eerst naar hoe de rollator gebruikt gaat worden en welke opties er zijn. Voor een goede standaard rollator liggen de prijzen meestal tussen € 200,- en € 300,-

Ziektekostenverzekering, WMO, Eigen kosten:
Kosten voor de aanschaf van een rollator worden niet (meer) vergoed door gemeente of ziektekostenzekering. Je wordt geacht deze kosten zelf te betalen.

Merk of Budget rollator:
Natuurlijk hebben rollators van een bekend merk het voordeel dat je voor accessoires, reserve-onderdelen en service bij de fabrikant of een dealer terecht kunt. Bij de Aldi’s en Lidl’s hoef je daar niet op te rekenen.
De kwaliteit van de rollator laat vaak ook nogal te wensen over en wieltjes of zitting slijten wat sneller.
Let daarom bij aankoop op of er losse reserve onderdelen te koop zijn.

Onderhoud:
Er worden wel onderhoudscontracten aangeboden, maar die zijn vaak duur en niet per se nodig.
Controleer regelmatig of remmen en wielen nog correct functioneren en er geen delen kapot zijn.
Gebruik eventueel wat siliconen olie om bewegende delen te smeren, doe dat liever niet met gewone olie omdat daar vuil aan blijft kleven en plastic kan aantasten. Remkabels zijn het zwakste punt van rollators, kijk die dan ook goed na en maak ze eventueel vast aan het frame, vervang ze indien beschadigd. Vraag eventueel een fietsenmaker om dit te doen.
Het frame, handvatten en wielen kun je met een vochtige doek zelf schoonhouden.

Meest voorkomende klachten:

Slechte remmen:
Slecht werkende remmen zijn erg gevaarlijk en zorgen regelmatig voor ongelukjes. De remmen zijn in de meeste gevallen gemakkelijk te verstellen. Beschadigde remkabels zijn vaak de oorzaak van slecht functionerende remmen.
Ga voor hulp eventueel naar een fietsenmaker, die kan het probleem vaak oplossen.

Rollator klapt plotseling in:
Dit kan vooral gebeuren als je een stoepje opgaat en de rollator niet of niet goed vergrendeld is. Let er dus op dat de rollator altijd goed wordt vergrendeld na het uitklappen.

Loszittende handvatten:
Wanneer de handvatten los zitten is dat erg gevaarlijk. De handvatten mogen ook niet gedraaid kunnen worden. Ga dan naar een fietsenmaker, deze kan nieuwe handvatten monteren.

Rollator trekt naar 1 kant:
De oorzaak hiervan kan zijn dat de rollator scheef is geworden, daaraan is meestal weinig te doen.
Het kan echter ook zijn dat één van de wielen niet goed draait omdat een lager kapot is of zich vuil (zoals haren) heeft verzameld om de as tussen wiel en frame. Verwijder het wiel dan en maak de as schoon. Een beetje olie op lager en as zorgt ook voor een betere werking. Een fietsenmaker kan dit ook voor je doen.